WELCOME TO MY PAGE!

"Ue’!
E fermete nu momento
e vevimmece nu cafè” (Hei, opreste-te un moment sa bem o cafea)

domenica 7 dicembre 2014

Muzeul National de Arheologie din Napoli

Azi am profitat de gratuitatea muzeelor (prima duminica din luna), si dupa Pompei am revazut muzeul de arheologie. Surprinde de fiecare data pentru ca fiind imens nu reusesti niciodata sa-l vezi cum ai vrea deci descoperi mereu ceva ce ...n-ai observat :) Pe scurt, inveti de fiecare data ;)
Profit ca au fost si alti vizitatori romani deci scriu si descriu si din impresiile lor.
Daca esti pasionat de calatorii si de arhitectura Italiei, atunci orice calatorie în peninsula este incompleta fara Napoli. Acelasi rationament functioneaza si în cazul muzeelor: Italia are mii de muzee extraordinare, însa daca nu ai vizitat si Muzeul de Arheologie din Napoli, vei avea doar o imagine sumara (chiar daca deja foarte bine fundamentata) asupra culturii greco-romane din Italia. Si asta pentru ca Muzeul adaposteste aproape 50% din antichitatile descoperite în peninsula
Muzeul din Napoli detine cea mai mare colectie de sculpturi romane din lume. Mai ales, busturile sunt remarcabile prin realismul figurilor. O alta categorie de sculpuri sunt cele grecesti sau elenistice ("Laocoon si fii"), sau copiile romane dupa vechile opere grecesti.
Aici se gaseste practic întreg materialul arheologic excavat la sit-urile localitatilor acoperite de lava Vezuviului în sec. I D.Ch, dintre care cele mai importante sunt orasele Pompei si Herculanum. Galeria este imensa, contine fragmente de "ville" romane, inclusiv mozaicurile si coloanele mozaicate ale unor case particulare de epoca romana. Sunt apoi expuse o multime naucitoare de obiecte de uz casnic, sau bijuterii, care te ajuta sa-ti formezi o imagine destul de clara asupra vietii cotidiene la romanii din sec. I D. Ch.
O sală conţine statui de bronz găsite în villa Papyrus de lângă Herculaneum. Aici este un Atlas ţinând pe umeri pământul, bustul lui
Seneca, atleţi în competiţie sau repaos. Galeria conţine fragmente din
vilele romane, coloane, mozaicuri, pereţi înt
regi în frescă, macheta
Pompeiului. Culoarea roşu de Pompei predomină în frescele cu
motive mitologice, ca expresie a bucuriei de a trăi şi a dragostei de
viaţă a pompeienilor. Frescele şi mozaicurile originale preluate din
oraşele acoperite de lava vulcanică aparţin perioadei din sec. II i. Hr.
până la erupţia Vezuviului din anul 79 d. Hr. şi reprezintă o mărturie
de necontestat a civilizaţiei romane.
Toate statuile colecţiei Farnese sunt făcute în sec. II î. Hr- -IId. Hr.

Nessun commento:

Posta un commento