WELCOME TO MY PAGE!

"Ue’!
E fermete nu momento
e vevimmece nu cafè” (Hei, opreste-te un moment sa bem o cafea)

domenica 26 settembre 2010

Sarbatoarea "giglilor" - La festa dei Gigli

Contrar a ce scrie pe wikipedia, sarbatoarea giglilor are loc in septembrie, de fapt e chiar in zilele acestea, maine fiind inchiderea. Traditional la Nola, a fost preluata si in alte cartiere din Napoli si la New York, unde e organizata de emigranti italieni.
Gigli sunt de fapt flori, crini, legenda spune ca poporul a salutat vescovul Paolino (353 - 431 d.C.) - care a fost inchis de barbari- cu aceste flori.
In memoria acestui eveniment, nolanii au adus un tribut de-a lungul timpului, purtand aceste flori in procesiuni, intai pe structure rudimentare, p'orma pe constructii numite cataletti si-n final pe turnuri piramidale care in secolul al XIX-lea au ajuns la actuala inaltime de 25 de metri si o greutate care depaseste 25 de chintale.
Pe aceste constructii se urca cantareti si band muzicale si vin purtati in ritm de muzica de peste o suta de persoane, numite "paranza". E zic eu una dintre cele mai spectaculare sarbatori, merita de vazut macar o data. Personal ma plimb printre acesti gigli dar nu in toiul sarbatorii cand e foarte multa lume si prea mult balamuc :-))

Nessun commento:

Posta un commento