WELCOME TO MY PAGE!

"Ue’!
E fermete nu momento
e vevimmece nu cafè” (Hei, opreste-te un moment sa bem o cafea)

lunedì 1 febbraio 2010

Iarna la Napoli si...Napoli



Despre Napoli se spun multe...dar se si exagereaza enorm. Citisem pe un blog al unui roman care fusese doar cateva zile in zona ca orasul e "extrem de murdar" si ca "nu are maretia Romei sau romanticismul Venetiei"...Si deci..merita de vazut daca reusesti sa "sari" peste aceste lucruri. Eu nu-mi dau seama unde a vazut el "extrem de murdar" ca-n centrul istoric a fost mereu curat ori de cate ori am trecut pe-acolo....as putea spune ca pe la periferii mai poti gasi/nimeri mizerie dar si aici se face mereu curat.
Cand incepi sa cunosti si sa intri in mentalitatea de aici, iti dai seama si de ce napoletanul e mai putin "atent" la anumite norme care oricum ar trebui sa fie respectate. Si raspunsul e ..tocmai firea nepasatoare si fara griji a napoletanului (in general) il determina sa nu se gandeasca de doua ori cand are o hartie in mana si nu vede un cos unde s-o arunce...
Desigur nu e un comportament de invidiat dar asa e ..napoletanul, sau mai bine zis o parte din ei. Si in ciuda acestui fapt/sau poate chiar de asta :-)) tocmai acest napoletan asa mai "mizer" e cel care e mai vesel, plin de viata, cu un bun simt al umorului, se trezeste cu "soarele in frunte" si se gandeste: "ia sa vedem, ce mai aduce ziua de azi" :-))
P'orma se vorbeste despre delincventa...sa stiti ca nu e mai multa decat in orice oras mare...iar strainii aici sunt destul de cumintei cel putin comparativ cu gramada de romani din Roma care fac multa mizerie in multe cartiere (eu am vazut unul, cu ani in urma era numai vile si curatenie, cu venirea romanilor...lasa mult de dorit din pacate!). Romani aici sunt destul de putini si in general bine integrati (personal cunosc doar romani bine asezati aici, e drept ca-s putini) si nu se prea aude vorbindu-se despre ei.
Si ca dau un exemplu, in cei 15 ani de cand stau aici, nu m-a furat niciodata nimeni, chiar uitand masina deschisa (cu toate cumparaturile in ea) sau plimbandu-ma deseori prin centru de una singura cu geanta, aur, ceasuri etc. Evident, noaptea de una singura nu ies, (ca nici n-as avea ce face singura!), doar cu prieteni sau rude.
Napoli e unic in felul sau, asa cum Roma e unica in felul ei si n-as putea compara cele doua orase, la fel Venetia e deosebita si nu m-as hazarda sa scriu ca un oras e mai frumos ca altul (eu le cunosc pe toate trei, adica am stat chiar perioade in aceste trei orase).
Probabil fata de cele doua aici se simt mai bine contrastele, e un oras mare, sa nu uitam (al treilea dupa Milano si Roma) si are centrul istoric cel mai vast din Europa si cu particularitatea ca pastreaza perfect planul stradal antic grecesc.
De la frumuseti deosebite si privelisti nemaiintalnite, panorame care-ti taie respiratia, mare, deal, strazi care urca, coboara, strazi largi, stradulete stramte, parcuri pretutindeni, mici si mari, muzee, biserici, vile si capele particulare...sunt atat de multe de vazut ca intr-o viata de om n-ai putea sa te plictisesti aici.

Cand nordul Italiei era inghetat ( si de fapt e), aici era/e placut, chiar bine de o plimbare
Pozele sunt facute duminica trecuta, cand a fost o zi superba, cu mult soare, si vedeti si voi din poze cata lume a iesit la plimbare si ...daca e curat sau ba pe unde sute de napoletani se plimbau:

sute de persoane la plimbare prin centru, Mergellina


pescarii intorsi cu peste de vanzare

panorama

"guarda il mare quant'è bello!"

o zi superba!

Nessun commento:

Posta un commento