WELCOME TO MY PAGE!

"Ue’!
E fermete nu momento
e vevimmece nu cafè” (Hei, opreste-te un moment sa bem o cafea)

mercoledì 23 dicembre 2009

Strada San Gregorio Armeno
(foto luate de pe net)
Este cunoscuta strada a artistilor "presepelui" napoletan, cu nenumarate magazine mici/ mai mari -ateliere in acelasi timp- dedicate acestei arte.
Nenumaratele exemplare captura atentia celor mari si mici.
Arta "presepiala" se mosteneste in general din tata in fiu.
Strada si magazinele ei sunt deschise practic tot anul, dand astfel posibilitatea de a trai atmosfera Craciunului oricand, in oricare perioada. Pentru orice familie napoletana, vizita acestei strazi e "obligatorie", mai ales cand se are in plan constructia unui presepe. Aici gasiti de toate pentru constructia unui presepe; te copleseste imediat cantitatea (industriala!!) si varietatea ofertelor. De la casute de toate tipurile din scoarta de lemn sau carton, pastori, familia sfanta, artigiani, pescari, macelari, vanzatori, animale, fantane, lampi, magazine in miniatura, cuptorase mici luminate, lampi, etc. Simpli sau in miscare, mari, mici, forme, culori ...totul e de vazut si ales la fata locului.
Dar pe langa personajele tipice Craciunului, napoletanii, cunoscuti prin simtul lor ironic, creaza si caricaturi ale personajelor momentului: presedinti, actori, comici,sportivi, politicieni etc.

Evident cine doreste poate cumpara un presepe deja facut, exista de toate dimensiunile, simplu sau mai complex si pe buzunarul fiecaruia.

vezi si: Il presepe napoletano
Costruire il presepe
Teatro e presepe
Natale nel teatro o nella commedia napoletana

Nessun commento:

Posta un commento